+38(098)-289-25-25
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Чистка побутового кондиціонера: основні правила

Спліт-системи, як і будь-яка побутова техніка, потребують регулярного обслуговування та чищення. Цей процес досить делікатний та складний, тому доручати його найкраще кваліфікованим фахівцям. Наприклад, інверторні кондиціонери обслуговуються трохи інакше, ніж ті ж промислові або не інверторні.

Чистка кондиціонера передбачає ряд послідовних кроків. Якщо ви хочете самостійно почистити спліт-систему, ознайомтеся з етапами, які представлені нижче в статті.

В яких випадках потрібна чистка кондиціонера

Спліт-системи, незважаючи на всю користь, яку вони приносять, здатні накопичувати забруднення. При відсутності регулярного чищення всередині можуть з'явитися пилові кліщі, цвіль, грибок.

Головні ознаки того, що потрібна чистка побутового кондиціонера: 

  • неприємний запах вогкості відразу після запуску вказує на несправність дренажної системи або пилові відкладення всередині;
  • збільшення витрат електрики та падіння потужності під час роботи;
  • дивний гул, тріск і проблемне звучання вказує на те, що зовнішній корпус або лопаті вентилятора забруднилися;
  • протікання конденсату;
  • звуки переливання води вказують на порушену роботу дренажу, витік холодоагенту.

Якщо ви помітили будь-яку ознаку, то рекомендується не відкладати процес. Чим раніше буде проведена чистка кондиціонера, тим менший ризик ламання спліт-системи в цілому.

<

Алгоритм: детальна інструкція чистки побутового комплексу

Якщо ви зважилися самостійно прибирати забруднення і пилові накопичення, підготуйте необхідні інструменти: порохотяг (бажано невеликий ручний), місткість з теплою водою, м'яку губку або тканину, мильний розчин, зубну щітку. Не забудьте переглянути інструкцію до приладу, щоб точно розібратися з конструкцією пристрою.

Перед промиванням відключіть пристрій від мережі. Рекомендується також накрити підлогове покриття, щоб не забруднити його. Не забудьте надіти рукавички або окуляри, які виключать прямий контакт слизової з забрудненням.

Чистка фільтра кондиціонера

чистка фільтра побутового кондиціонера

Перше, з чого варто починати, - промивка фільтра. Дістатися до нього можна стандартним способом. Потягніть кришку зовнішнього блоку трохи на себе і підійміть до упору. Ви відразу побачите основний фільтр. Це сітчаста вигнута пластина. Витягувати її потрібно акуратно.

 

Злегка підніміть вгору, потім потягніть трохи вниз і тільки після цього на себе. У більшості випадків вже навіть візуально можна оцінити ступінь забруднення техніки. Якщо на фільтрі ви помітили пошкодження, то спліт-системі потрібне повноцінне технічне обслуговування.

Після вилучення, промийте пластину під холодною проточною водою. Якщо бруд не йде, кілька хвилин потримайте фільтр в теплій воді, повністю його зануривши. У рідину можна додати мило, тільки дочекайтеся повного розчинення.

Обполосніть все ще раз під проточною водою. На цьому етапі чистка кондиціонера передбачає природне висихання конструкційного елемента. Після - протріть поверхню ще раз м'якою сухою тканиною.

Поради фахівців:

  • не сушіть фільтраційну пластину феном або іншими нагрітими потоками повітря, щоб не деформувати поверхню;
  • не можна промивати конструктивний елемент більш ніж 6 разів, через те, що він може втратити свої утримуючі властивості.

Якщо ваша спліт-система комплектується не сітчастими, а кишеньковими фільтрами, то їх потрібно просто витягти та замінити новими.

Очищення радіатора

Чиста радиатора кондиционера

Один з проблемних процесів, коли виконується чистка кондиціонера, - промивка радіатора. Це конструкційна деталь, призначення якої - вирівнювання температури повітря до виставленого параметра.

Радіатор - це пластина, яка складається з декількох дрібних пластинок. Пил в основному забивається між ними, тому знімати її потрібно щіткою з жорстким довгим ворсом. Ще одна альтернатива - чистка кондиціонера ручним порохотягом. Завершити процес найкраще, протерши зону вологою тканиною.

Якщо бруд пішов досить глибоко, то він міг змішатися з конденсатом і утворити пилову плівку. Вимити її самостійно - неможливо, тому, процес найкраще доручити кваліфікованим фахівцям.

Доступ до радіатора можна отримати через нижню кришку. Процес вилучення - простий і швидкий.

Миття вентилятора: антибактеріальна чистка кондиціонера

Функціональне призначення вентилятора - направляти прохолодне повітря в приміщення. Накопичені забруднення не тільки порушують роботу деталі, але і можуть привести до повної поломки.

Для чищення лопатей необхідно приготувати мильний розчин: в злегка підігрітій воді розведіть трохи рідкого або твердого мила (до моменту повного розчинення). Отриману рідину необхідно розприскати по поверхні лопатей.

Як тільки ви побачите, що пил почав відмокати та поступово сходити, ввімкніть вентилятор спліт-системи на мінімальний показник обертів. Краплі почнуть розлітатися на всі боки, тому рекомендується накрити підлогу газетами або захисною плівкою.

Після цього вимкніть кондиціонер і приберіть залишки бруду зубною щіткою. Будьте обережні та не проявляйте надмірного тиску на лопаті, щоб не пошкодити їх. В іншому випадку чистка кондиціонера закінчиться повноцінним ремонтом.

Миття дренажної системи

чистка дренажної системи кондиціонера

Грязьові відкладення забивають дренажну систему, що сприяє поширенню цвілі та грибка. Природно, це псує якість повітря, який потоками потрапляє в приміщення.

Самостійно прочистити дренажну систему можна тільки поверхнево. Повністю прибрати грязьові закупорки можна розпиленням антибактеріального пару. Цю процедуру виконують тільки кваліфіковані майстри.

Після - промийте дренажний піддон і витріть його насухо. На цьому етапі складна чистка кондиціонера завершується. Одна з альтернатив - придбання спліт-системи з вбудованою функцією автоматичного очищення.

У такому режимі пристрій працює «вхолосту». Під легкими потоками повітря просушуються деталі, внутрішні вузли.

Навіть багаторежимні розумні системи потребують регулярного ручного обслуговування. Профілактика кондиціонера з подальшим чищенням - обов'язкова умова комплексного обслуговування обладнання.

Як очищається зовнішня частина спліт-системи

Найскладніше, що передбачає чистка кондиціонера, - миття зовнішньої панелі. Проводити це потрібно не частіше 1-2 разів на рік. Процедура - складна, вимагає професійної вправності.

Процес необхідно виконувати через 12 місяців після того, як був проведений монтаж кондиціонера. З кожним роком експлуатації частоту очисток рекомендується підвищувати до 6 місяців.

Як мити зовнішній блок:

  • вимкніть пристрій від мережі;
  • зніміть верхню кришку, щоб оцінити ступінь забруднення;
  • вручну видаліть велике сміття;
  • компактним порохотягом пройдіться по всіх поверхнях;
  • уникайте контакту з електричним колом блоку;
  • пройдіться по внутрішній поверхні щіткою з ворсом середньої довжини;
  • всі деталі протріть м'якою, сухою ганчіркою.

Увага: запускати спліт-систему дозволено не після того, як чистка кондиціонера була завершена, а коли всі комплектуючі та деталі висохнуть.

Грамотна чистка кондиціонера: універсальні рекомендації

Якщо ваша побутова техніка справно працює, все одно необхідно регулярно проводити профілактичний огляд і миття. Поради експертів:

  • Якщо ви проживаєте на нижніх поверхах (з 1-го по 4-й), то чистка кондиціонера повинна проводиться частіше (кожні 3 місяці). Забруднення пристроїв на нижніх поверхах - інтенсивніше, ніж техніки, яка встановлена вище.
  • Незалежно від наявності ознак забруднення, внутрішній блок потрібно регулярно протирати від пилу та інших грязьових накопичень, які осідають в процесі експлуатації. Процедура не займає більше ніж 2 хвилини, але надалі виключає ймовірність серйозних поломок.
  • Взимку стежте за станом зовнішнього блоку. Акуратно знімайте сніг, бурульки. Така чистка кондиціонера повинна бути дбайливою, щоб не ушкодилася цілісність зовнішнього корпусу.

Що потрібно знати про правильну експлуатацію спліт-системи

Чистка кондиціонера - не єдиний процес, який потрібно проводити на регулярній основі. Рекомендації фахівців і інженерів:

  • перевірте правильність монтажу;
  • виключіть ймовірність виникнення протягів в приміщенні, щоб компресор і вентилятор не перевантажували;
  • зрідка переходите на максимальний температурний режим;
  • перед будь-яким «втручанням» у конструкцію перегляньте інструкцію з фото - або відео рекомендаціями;
  • над зовнішнім блоком варто розмістити додатковий захист від опадів, щоб зберегти цілісність і продовжити термін служби кліматичного пристосування.

Встановлювати спліт-систему рекомендується в закритому від сонячного світла місці. Таке розміщення запобіжить вигоряння корпусу, що збереже естетичність виробу.

Чистка кондиціонерів побутовою хімією: стандартний набір засобів

Крім мильного розчину, для миття можна використовувати побутову хімію. Засоби представленої групи розподіляються на наступні підвиди:

  • розчини для миття та антибактеріальної обробки теплообмінників зовнішнього або внутрішнього блоку;
  • хімія для обробки основних конструктивних вузлів.

Хімія для чистки кондиціонера

Чистка кондиціонерів із засобами такого плану сприяє знезараженню поверхонь. Завдяки цьому на деталях не утворюється цвіль, грибок, бактерії. Використання побутових хімічних засобів запобігає виникненню корозії, мінеральних сольових відкладень.

 

Продукція, якою виконується чистка кондиціонерів, представлена в концентрованому вигляді та в якості спрею. Обробку поверхонь і вузлів найкраще виконувати в рукавичках і захисній масці.

Якщо ви не знайшли інструкцію до техніки, зверніться до кваліфікованих фахівців. Професійна чистка кондиціонерів передбачає не тільки зняття забруднень, але й антибактеріальну обробку, перевірку основних вузлів, усунення наявних пошкоджень.

Якщо ви помітили, що на фільтраційній сітці виникли ушкодження, проведіть обов'язкову заміну. Наявність розривів вказує на те, що обладнання неправильно функціонує і не справляється з поставленим завданням.

Якщо проігнорувати пошкодження такого формату, надалі в приміщення буде надходити запорошене повітря. Дотримуйтесь рекомендації, щоб створити максимально комфортний мікроклімат у квартирі або будинку.

Проводячи очищення і технічне обслуговування, дотримуйтесь заходів безпеки. Обов'язково надягайте рукавички, захисні окуляри або маску, щоб уникнути контакту слизових з пиловими накопиченнями. Так процес стане не тільки швидким, але і безпечним.

Пам'ятка для власників кліматичного обладнання

Загальні рекомендації, про які важливо пам'ятати, використовуючи спліт-системи на регулярній основі:

  • двічі на місяць необхідно промивати фільтр грубої очистки;
  • кожні півроку прочищаються внутрішні деталі та конструктивні вузли;
  • один раз на рік перевіряйте зовнішній блок (взимку цю процедуру потрібно проводити частіше).

Позапланова чистка повинна проводитися в разі виникнення неприємного запаху. На наявність проблеми також вказує те, що техніка перестала справлятися з поставленим завданням, під час роботи з'явився характерний звук потріскування, а рахунки за електроенергію почали різко збільшуватися.

Щоб не зіткнутися з такими проблемами, регулярно обслуговуйте техніку, стежте за її функціонуванням і будь-якими видозмінами в роботі. Проблема також може полягати не тільки в забрудненні основних комунікацій, а й в витіканні фреону.

Якщо ви промили все конструкційні частини, а спліт-система все так же погано функціонує, можливо, потрібно провести «дозаправку» холодоагенту. Заправити кондиціонер можна тільки за допомогою спеціального обладнання.

 

Часті питання

Які головні ознаки того, що потрібна чистка побутового кондиціонера?

Неприємний запах вогкості відразу після запуску; збільшення витрати електрики і падіння потужності під час роботи; дивний гул, тріск і проблемне звучання; протікання конденсату; витік холодоагенту.

Чи можна чистити кондиціонери побутовою хімією?

Крім мильного розчину, для миття можна використовувати побутову хімію. Засоби представленої групи розподіляються на наступні підвиди: розчини для миття і антибактеріальної обробки теплообмінників зовнішнього або внутрішнього блоку; хімія для обробки основних конструктивних вузлів.

Чи є різниця в періодах чищення кондиціонера на нижніх поверхах в порівнянні з верхніми?

Якщо ви проживаєте на нижніх поверхах (з 1-го по 4-й), то чистка кондиціонера повинна проводиться частіше (кожні 3 місяці). Забруднення пристроїв на нижніх поверхах - інтенсивніше, ніж техніки, яка встановлена вище.

Чи можна запускати спліт систему відразу після чистки?

Увага: запускати спліт-систему дозволено не після того, як чистка кондиціонера була завершена, а коли всі комплектуючі і деталі висохнуть.