+38(098)-289-25-25
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Як проводиться демонтаж кондиціонера: етапи, що потрібно знати

Демонтаж кондиціонера

Демонтаж кондиціонера - не найбільш часта, але затребувана процедура. Виконати перенесення спліт-системи в поодинці важко. Головний недолік процесу - в тому, що він виконується на висоті. Відповідно, майстрам необхідно мати навички промислового альпінізму.

Як і монтаж кондиціонера, процес передбачає роботу одночасно як з внутрішнім, так і зовнішнім блоком. Важливо, щоб процедура виконувалася з особливою акуратністю. В іншому випадку вам доведеться заправляти пристрій холодоагентом.

В яких випадках може знадобитися демонтаж кондиціонера

Професійне перенесення кондиціонера виконується в наступних випадках:

  • переїзд з житлового будинку, офісу, комерційного приміщення (при бажанні забрати охолоджувальний прилад з собою);
  • якщо обладнання потребує комплексного технічного обслуговування;
  • спліт-система заважає сусідам, псує фасад будинку, порушує архітектурний вигляд;
  • зовнішній блок пошкоджений і потребує ремонту або заміни.

Найчастіше зняття кондиціонера виконується, якщо мешканці придбали кліматичне обладнання на орендованій квартирі. Щоб уникнути пошкодження устаткування, оздоблення всередині і зовні, варто звернутися за кваліфікованою допомогою.

Відмінні риси перенесення кліматичної техніки

Результат неумілого розбирання - викид фреону. Визначити це легко, подивившись на стіну після зняття. Якщо на місці залишилася мокра пляма, то процес був проведений неправильно. Повторна установка зажадає дозаправки фреоном, що спричинить вагомі витрати.

Крім цього, непрофесійний демонтаж кондиціонера може спровокувати затікання вологи у фреоновий контур. Порушення герметичності призводить до таких наслідків:

  • потрапляння вологи в компресор;
  • роз'їдання внутрішніх деталей;
  • обмороження випарника;
  • вихід з ладу комплексу в цілому.

Якщо невелика кількість вологи потрапить до масла, яке змащує компресор, він вийде з ладу. Тому найкраще професійно проводити демонтаж спліт-системи.

Як проводиться переміщення кліматичного обладнання: інструкція, етапи

Процес - багатоетапний, з рядом нюансів, про які слід знати. Перш ніж перейти до процедури, слід провести підготовку.

З чого почати

 

Демонтаж і перевстановлення кондиціонера починається з підготовки спліт-системи. Вона передбачає наступне:

  • розкрутка штуцерних гайок і фіксація манометра до ніпеля;
  • активація режиму охолодження і перекриття гайки парового штуцера;
  • повне виключення обладнання з мережі;
  • відключення мідних трубок від загальної магістралі;
  • маркування проводів.

Після підготовки можна переходити до демонтажу внутрішнього і зовнішнього блоку.

Процес перенесення комплексу

Демонтаж кондиціонера передбачає наступні етапи:

  • Включення колектора з манометром для створення вакууму і контролю тиску.
  • Активація обладнання і регулювання температури.
  • Повне перекриття дренажного виводу.
  • Герметизація всіх сполучних шлангів і теплообмінника.
  • Вимкнення техніки і електроживлення.
  • Комплексний демонтаж електропроводки з подальшим від'єднанням шланга.

Розташування заглушок на місці відрізаних металевих труб.

Зняття агрегату і його упаковка в плівку для безпечного транспортування з мінімумом механічних пошкоджень.

Починаючи демонтаж кондиціонера, детально вивчіть фото і відео інструкцію, яка додається до товарів. Важливо не упустити дрібні нюанси, так як від них залежить працездатність комплексу в цілому.

Робота з внутрішнім блоком

Внутрішній модуль від'єднується поетапно. Спочатку розкрийте систему замикання, а після зніміть блок з планки-кріплення. Необхідно акуратно і дбайливо витягти комплекс, уклавши його в відповідну тару. Так ви убезпечите як зберігання, так і транспортування.

Демонтаж кондиціонера, починаючи з внутрішнього блоку, повинен проводитися акуратно. Не робіть різких рухів, щоб не пошкодити трубки випарника, розташовані в системі замикання. По завершенні місця приєднання закриваються заглушками і різьбовими з'єднаннями. Це допоможе уникнути потрапляння бруду, пилу і вологи в патрубки, до моменту нової фіксації, що досі залишаються відкритими.

Робота із зовнішнім модулем

Перш за все забезпечте вільний доступ до зовнішнього блоку, так як він розміщується на зовнішній стіні будівлі. У багатоквартирному будинку демонтаж кондиціонера проводиться тільки за допомогою спеціальної техніки. Далі потрібно дотримуватися тільки наступну послідовність:

  • від'єднуються фреонові і електричні дроти;
  • блок відкручується зі стінового кронштейна і опускається за допомогою строп.

Демонтаж кондиціонера, заправленого холодоагентом, не рекомендується проводити. Поштовх, різкий зсув може спровокувати вибух. Заздалегідь ознайомтеся з інструкцією і працездатністю техніки.

Які інструменти знадобляться в процесі зняття

Демонтаж кондиціонера - зняття внутрішнього блоку

Для зняття спліт-системи використовують наступний набір інструментів:

  • розвідні, торцеві, ріжкові 13-і ключі;
  • шестигранники;
  • боко- та труборізи;
  • хрестові викрутки;
  • манометричні станції;
  • шуруповерт;
  • набір заглушок;
  • изолента.

У 90% випадків такого набору досить. Якщо в процесі у вас виникли труднощі, розширте арсенал викруток. Для зняття зовнішнього блоку буде потрібно придбання страхувального троса, висотного обладнання.

Вибираючи професійне зняття комплексу, ви отримуєте гарантію якісного виконання поставленого завдання. До того ж на виклик фахівці приїжджають з усім необхідним обладнанням, що виключає зайві витрати.

Демонтаж кондиціонера: ціна, її складові

У вартість входить наступне:

  • розбір і зняття зовнішнього і внутрішнього блоку;
  • демонтаж кріплень і кронштейнів;
  • робота з міжблочною магістраллю, довжина якої сягає 5 м;
  • вимірювання тиску, перекачування газу.

Додаткова оплата вимагається, якщо необхідно переміщення обладнання в інше приміщення, транспортування на великі відстані. Заздалегідь обговоріть такі нюанси з виконавцями.

Демонтаж кондиціонера: підбір технології

Спосіб і технологія підбираються під тип пристрою. Через це методики можуть відрізнятися.

Зняття комплексу з непрацюючим компресором

Представлена ​​технологія може бути застосована в двох ситуаціях:

  • спліт-система зламалася і вимагає спеціальної лагодження поза домом;
  • обладнання застаріло, зламалося, неможлива подальша лагодження.

Зламаний компресор не дає безпечно перегнати фреон. Демонтаж кондиціонера з такою несправністю варто починати з відключення від мережі. Після цього шестигранником закрутіть до упору вентилі.

Відгуки фахівців підтверджують, що це найефективніший спосіб герметизації комплексу. Завдяки цьому легко відключити зовнішній модуль від магістралі і зберегти фреон, зосереджений в зовнішньому блоці.

Відкручуючи гайки фіксації, не забувайте, що система - під тиском. Холодоагент почне випаровуватися відразу після того, як ви почнете послаблювати гайки. Продовжувати процедуру демонтажу можна тільки після того, як контур повністю спустошений. Далі продовжуйте процедуру за стандартною технологією.

Демонтаж кондиціонера зі збором холодоагенту

Зняття і наступний перенос настінного справного кліматичного комплексу починається з перегону холодоагенту. Для цього включіть кондиціонер на охолодження і дочекайтеся, поки компресор повністю запуститься. Зупинити подачу фреону у випарник можна, перекривши крани магістральних трубок. Якщо через пару хвилин ви почули посилений нехарактерний звук компресора, значить, все виконано правильно.

Після цього відключіть пристрій і продовжте демонтаж кондиціонера відключенням від електропроводки. Попередньо в розподільному щитку відключіть захисний автомат. Після цього відключіть техніку від мережі, витягнувши вилку.

Підніміть лицьову панель. Праворуч від фільтраційних блоків розташована кришка з колодкою і проводами. У цій зоні консолідуються всі сполучні елементи зовнішнього і внутрішнього блоків.

Обов'язково перевірте тестером наявність або відсутність напруги. Після цього відключіть всі дроти і кабелі. Проведіть аналогічні дії і з зовнішнім модулем. Після цього можна проводити основний демонтаж кондиціонера:

Зняття внутрішньої настінної спліт-системи

На пластиковому корпусі проглядаються укажчики двох засувок. Щоб відкрити панель, одночасно натисніть на ці укажчики або притисніть і потягніть короб вниз. Не робіть різких рухів.

Під корпусом розташовані магістральні труби і дренажний шланг. Підніміть пристосування, щоб остаточно зняти його з фіксуючої пластини. Закрийте отвори трубопроводів ізоляційною стрічкою. Це запобігатиме потраплянню пилу, іншого сміття під час транспортування.

Зняття зовнішнього блоку

Демонтаж кондиціонера - зняття зовнішнього блоку

Використовуйте розвідні ключі, щоб відкрутити фіксуючі гайки трубопроводів. Не забудьте залишити всі гайки на ковпачках і додатково проклеїти їх ізоляційною стрічкою. Так під час перевезення ви не втратите комплектуючі.

Зовнішня панель встановлюється на спеціальних кронштейнах. Кількість фіксуючих точок - 4. В цих зонах відкрутіть гайки і зніміть спліт-систему з кронштейна. Зніміть зовнішній модуль і упакуйте його в захисну плівку.

Якщо дотримуватися представленої послідовності, процес буде виконаний швидко. Відхилення від алгоритму може негативно позначитися на працездатності комплексу.

Як працювати з холодоагентом взимку

Перегін холодоагенту взимку - то ще випробування. Компресорне масло стає густішим, що викликає ряд труднощів. Якщо техніка передбачає зимову комплектацію, то досить запустити та відігріти вузли.

Для комплексного прогріву знадобиться не більше 10 хвилин. Після цього запустіть спліт-систему в режимі охолодження і перекачайте фреон. В процесі важливо дотримуватися алгоритму, представленного вище. Так у вас не виникне проблем з подальшим підключенням та експлуатацією обладнання.

Наслідки неправильного демонтажу

Бажання заощадити часто спонукає відмовитися від цієї послуги. Однак вартість професійного демонтажу невисока, тому не варто відмовлятися від процедури. До того ж некоректний демонтаж може призвести до таких наслідків:

  • Розгерметизація контуру і як результат - витік фреону. Під час нового монтажу доведеться доплачувати за дозаправку охолоджувальною рідиною.      
  • Серйозні конструкційні ушкодження, розриви патрубків, втрата окремих деталей і кріплень.      
  • Попадання в контур пилу, води. Навіть незначне забруднення обов'язково позначиться на роботі компресора. У підсумку він перестане працювати. Вода і конденсат всередині окислюють поверхню фреонотрасси. Мідь покриється корозією, що призведе до виходу системи з ладу.     
  • Можливе падіння модуля з висоти. Розбивання і сильне пошкодження блоку - поширена проблема. Некоректний розбір призводить до падіння модуля. В результаті доведеться відразу ж міняти обладнання, так як воно стане непридатним до експлуатації, тобто купити кондиціонер.      

Кондиціонер - дороге устаткування. Переїзд на нове місце проживання або роботи часто супроводжується транспортуванням кліматичної техніки. Щоб пристосування не постраждало, зверніться за професійною допомогою до фахівців. Так ви будете впевнені в тому, що розбирання буде проведена якісно і строго по інструкції.

Якщо ви плануєте робити все самостійно, дізнайтеся про конкретну модель, зважте всі переваги і недоліки. Ознайомтеся з правилами, підберіть метод, який строго відповідає моделі вашого пристрою.

Часті питання

⚙ Скільки коштує демонтаж кондиціонера?

Демонтаж кондиціонера коштує від 500грн. Ціна залежить від складності робіт.

⚙ Як визначити чи був викид фреону при демонтажі кондиціонера?

Визначити це легко, подивившись на стіну після зняття. Якщо на місці залишилася мокра пляма, то процес був проведений неправильно. При повторный установці потрібно буде дозаправити фреоном, що спричинить вагомі витрати

⚙ Які наслідки може спричинити неправильний демонтаж кондиціонера?

Непрофесійний демонтаж кондиціонера може спровокувати затікання вологи у фреоновий контур. Порушення герметичності призводить до таких наслідків: потрапляння вологи в компресор; роз'їдання внутрішніх деталей; обмороження випарника; вихід з ладу комплексу в цілому.

⚙ Як можна уникнути негативних наслідків при демонтажі кондиціонера?

Потрібно звернутися до професіоналів, в компанію яка займається установкою та демонтажем кондиціонерів