+38(098)-289-25-25
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Чому не варто купувати кондиціонер б/у

Наявність кондиціонера є майже обов'язковою умовою комфорту в приміщенні. Потужна кліматична техніка дозволяє поліпшити якість повітря, видалити алергени та забруднення, регулювати температуру.

З огляду на вартість цього обладнання, деякі українці замислюються про покупку уживаної техніки. В інтернеті є десятки відео і текстових інструкцій по установці такого обладнання. Тому, установка колишнього у вживанні пристрою спочатку здається легкою і не дуже витратною.

Чи варто економити й купувати побутовий кондиціонер б/у? Чи виправдана така покупка? Як здійснюється монтаж б/у техніки? З цими та іншими питаннями допоможуть розібратися експерти компанії «Холод-Сервіс».

Плюси й мінуси старого кондиціонера

кондиціонер бу

Бажання купити кондиціонер б/у виникає у багатьох українців. Існує кілька причин для такого придбання. Головні з них:

  • можливість протестувати обладнання;
  • прагнення заощадити на кліматичній техніці.

Купуючи старий агрегат, споживачі зможуть замовити його повну діагностику, а отже - виявити всі огріхи в роботі й неполадки. Зробити те ж саме з новою технікою не завжди вдається. Повноцінно протестувати упакований пристрій в магазині ніхто не дасть. В результаті заводський брак і пов'язані з ним несправності нового кондиціонера будуть виявлені тільки після запуску.

Що стосується економії, то б/у кондиціонер обходиться в 1,5-2 рази дешевше нового. Ціни на вживану техніку на дошках оголошень і в комісійних магазинах встановлені на доступному рівні. Тому, платити за вживаний кондиціонер астрономічну суму споживачам не доведеться.

Однак є кілька моментів, що викликають сумніви в доцільності такої покупки. Головна з них - особливості самої спліт-системи. Найчастіше дешеві кондиціонери маловідомих брендів просто не придатні до демонтажу і повторної установки. Таку процедуру можна провести тільки з надійною технікою відомих виробників.

Брендове обладнання відрізняється кращою якістю збірки й стійкістю до інтенсивної експлуатації, але спочатку обходиться дорожче. Отже, кондиціонер б/у теж обійдеться не так дешево, як хотілося б споживачам.

До того ж робочий ресурс старої техніки менше, ніж у нового обладнання. Куплений з рук кондиціонер може вийти з ладу вже через кілька місяців. У цьому випадку буде потрібен ремонт або повна заміна обладнання, що, в свою чергу, призведе до додаткових витрат.

Установка старих кондиціонерів

Не вдасться заощадити й на монтажі агрегату. Установка нової та б/у кліматичної техніки обходиться однаково. Покупцям старих кондиціонерів також доведеться додатково сплатити демонтаж і транспортування обладнання на об'єкт. В результаті за монтажні роботи українські споживачі заплатять до 70% від вартості нової кліматичної техніки.

Установка техніки «з рук» проходить в кілька стандартних етапів:

  • монтаж внутрішнього блоку пристрою на стіну;
  • установка зовнішнього модуля;
  • укладання 3-метрової магістралі для циркуляції фреону;
  • прокладка міжблочного кабелю і дренажної труби;
  • закріплення всіх елементів за допомогою фіксаторів і кронштейнів;
  • монтаж декоративного короба для прикриття фреонових трас всередині приміщення.

Після завершення цих робіт фахівці запускають агрегат і перевіряють працездатність системи. При цьому гарантії на тривалий результат монтажники не дають. Як і скільки пропрацює після установки кондиціонер б/у, залежить виключно від моделі техніки і її поточного стану. Тому, перед покупкою пристрою рекомендується почитати відгуки покупців про різні моделі кондиціонуючого обладнання або проконсультуватися з фахівцями. Це допоможе вибрати найбільш довговічну і функціональну версію пристрою.

Приховані пошкодження

Покупець ніколи не знає, з якої причини власники вирішили продати свій кондиціонер б/у. Навіть при ретельному огляді ризик прихованих ушкоджень залишається. Такі поломки проявляться вже в процесі роботи обладнання, коли споживач оплатив доставку і монтаж кондиціонера. В результаті українцям доводиться витрачати додаткові кошти на демонтаж і терміновий ремонт обладнання.

Найпоширеніша з прихованих проблем - неполадки в роботі компресора. Після виявлення проблем з цим вузлом багато власників намагаються позбутися кліматичної техніки, адже заміна компресора обійдеться практично в ту ж суму, що і покупка нової моделі кондиціонера. При цьому, після заміни робочого вузла можуть з'явитися інші несправності. Разом з тим виникне необхідність чергового ремонту або повної заміни пристрою.

Некоректна робота

Після установки кондиціонер б/у може функціонувати некоректно. Найчастішими причинами подібного є несправності агрегату, його окремих блоків. Подібне викликано:

  • попаданням пилу, будівельного сміття, різних дрібних частинок в холодоагент;
  • необережністю при демонтажі / установці техніки;
  • порушенням правил експлуатації.

Доказ непрофесіоналізму при знятті кондиціонера - відсутність фітингів на патрубках. Про неправильний демонтаж свідчать і інші чинники, наприклад відсутні елементи кріплення, некоректно викручена траса або незакручені крани на зовнішньому блоці.

При кваліфікованому демонтажі холодоагент заганяється всередину компресора, а вентилі на всіх трубках ретельно закручуються. Це дозволяє використовувати фреон при подальшій експлуатації кондиціонера, а не випускати весь холодоагент в атмосферу.

Купуючи кліматичне обладнання з рук, покупці помітно ризикують. Вони не можуть точно знати, в яких умовах працював прилад і з якою інтенсивністю його експлуатували. Визначити стан пристрою по фото з інтернету буде складно. А продавці, швидше за все, не скажуть і про некоректну роботу, і про те, що виникали в процесі використання техніки неполадки.

Кондиціонер б/у: критерії вибору

Підбір уживаної кліматичної техніки - досить складна процедура. За браком знань рядові споживачі зазвичай оцінюють кондиціонер б/у за товарним зовнішнім виглядом. Однак відсутність видимих пошкоджень і вм'ятин на корпусі не є 100-процентним підтвердженням працездатності техніки. Оцінюючи кондиціонер б/у таким чином, українці ризикують придбати «кота в мішку».

Щоб придбати дійсно надійне обладнання, необхідно мати високу кваліфікацію і розбиратися в принципах роботи спліт-систем. Знадобляться також знання про можливі поломки та технічні особливості різних моделей.

Перевіряючи кондиціонер б/у на «профпридатність», фахівці оцінюють обладнання по:

  • комплектності (два блоки, пластина, пульт);
  • цілісності блоків;
  • чистоті фільтрів і крильчатки;
  • наявності пилу в радіаторі;
  • станом теплообмінників зовнішнього та внутрішнього блоків (чисті теплообмінники свідчать про своєчасне технічне обслуговування або нечастому використанню агрегату);
  • якості масла.

Перевірка масла розповість про технічний стан уживаного кондиціонера краще і точніше продавця. Якщо рідина чиста і прозора, система не піддавалася перегрівам. Отже, кондиціонер б/у знаходиться у відмінному стані, проблем зі скупченням вологи немає.

Масло коричневого кольору явно свідчить про знос і перегрів робочих вузлів мотора. Якщо воно занадто темне, від покупки краще відразу відмовитися. Ремонт техніки може обійтися дорожче самого кондиціонера.

Масло зеленого відтінку - показник наявності води в системі. Побороти цю проблему після покупки буде вкрай складно. Купувати кондиціонер б/у в такому стані однозначно не варто.

Обов'язкова діагностика техніки

кондиціонер бу мітсубісі

Після візуального огляду та вивчення стану масла необхідно провести перевірку електричної частини, протестувати роботу під навантаженням. У процесі такої діагностики:

 

  • відбувається підключення всіх елементів живлення, патрубків холодоагенту;
  • перевіряється працездатність компресора;
  • тестуються вбудовані режими роботи кондиціонера;
  • перевіряється функціональність вентиляторів, турбін, інших вузлів.

Крім цього, проводиться перевірка вентиляційного барабана. Якщо при запуску агрегату з'являється неприємний запах, попередні власники не приділяли уваги його чищенні. Отже, продуктивність кліматичного обладнання буде знижена.

Після виявлення цієї проблеми та повної діагностики пристрою рекомендується провести профілактику. Своєчасне миття, чищення і дезінфекція уживаного кондиціонера позитивно вплинуть на його роботу. Однак технічне обслуговування агрегату зажадає від покупця додаткових витрат.

Як убезпечити себе при купівлі кондиціонера

Якщо з якихось причин ви все-таки зважилися на покупку уживаного кондиціонера, протестуйте пристрій. Бажано зробити це з залученням профільних спеціалістів. Вони виконають діагностику техніки на спеціальному обладнанні. Подібна послуга вимагає додаткових фінансових витрат, але в кінцевому результаті допоможе скоротити витрати на ремонт агрегату.

Важливо також приділити увагу:

  • демонтажу та встановленні кондиціонера;
  • видалення наявної дренажної системи;
  • пайку цілісної фреонової траси;
  • повній заміні або дозаправки холодоагенту;
  • створення вакууму в контурі;
  • наявності всіх болтів, гайок, кріпильних елементів.

Найчастіше комплект кріплень для установки техніки доводиться купувати. При демонтажі обладнання велика частина з них залишається на первинному об'єкті.

Виконання таких робіт вимагає професіоналізму, майстерності, дотримання технологічних норм і заходів безпеки. Якщо найняти фахівця і дотримати ці умови неможливо, старий агрегат краще не купувати.

До речі, з огляду на складність діагностики спліт-систем, купувати кліматичну техніку з рук не рекомендується. Замовити кондиціонер б/у краще в профільному магазині, що займається продажем старої техніки.

Найчастіше такі торгові точки пропонують не тільки вигідні розцінки, а й дають гарантію на б/у техніку. У разі будь-якої поломки споживач зможе спокійно звернутися в компанію і запросити сервісне обслуговування приладу.

Кондиціонер б/у або нова техніка під замовлення

З огляду на всі перераховані вище фактори, покупка уживаної кліматичної техніки недоцільна. Простіше і швидше купити новий кондиціонер з гарантією і без прихованих поломок. Підібрати обладнання з потрібними характеристиками допоможуть консультанти інтернет-магазину «Холод-Сервіс».

У каталозі компанії представлені всі популярні види кондиціонерів для будинків, офісів, промислових об'єктів. Це техніка з різними характеристиками від провідних європейських і китайських виробників. Весь товар сертифікований і має тривалу гарантію.

До переваг співпраці з компанією «Холод Сервіс» відносять:

  • великий досвід у сфері реалізації та установки кліматичного обладнання;
  • індивідуальний підхід до клієнтів;
  • допомога в підборі відповідного за характеристиками обладнання;
  • можливість замовити сервісне обслуговування техніки;
  • наявність власної команди професійних монтажників;
  • гарантію на всі види техніки;
  • можливість адресної доставки в будь-який регіон.

Пересилання техніки здійснюється популярними транспортними компаніями. Можливий також самовивіз кондиціонерів зі складу «Холод-Сервіс».

Хочете створити комфортний мікроклімат у квартирі й при цьому заощадити? Замислюєтеся про покупку уживаної кліматичної техніки? Звертайтеся до співробітників інтернет-магазину онлайн або за телефоном. Великий вибір кондиціонерів і оперативна обробка заявок гарантовані.