+38(098)-289-25-25
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Знезараження повітря в приміщенні: нові можливості з кондиціонерами «Холодна плазма»

кондиціонер купер хантер

До того, що кондиціонери охолоджують, нагрівають або зволожують повітря в приміщенні, люди давно звикли. Використанням систем клімат-контролю в цих цілях нікого не здивуєш.

Однак технології не стоять на місці, і спліт-системи знаходять все нові функції, наприклад, такі, як знезараження повітря в приміщенні. Потрібний ефект досягається завдяки фільтрам різного типу, іонізатор, функції «мийки повітря». Останньою сходинкою еволюції для очищувачів повітря стала система під назвою «Холодна плазма».

Що таке холодна плазма

Плазмова технологія в системах клімат-контролю дозволяє кондиціонеру генерувати заряджені частинки (іони і електрони), нейтрально заряджені атоми і продукти, що виділяються в результаті плазмохімічних реакцій, а також ультрафіолетового випромінювання.

Найбільш значущими продуктами для дії очисних механізмів є позитивно заряджені іони водню і негативно заряджені іони кисню. Отримати їх допомагають два електромагнітних контури, вмонтованих в спліт-систему. Один з контурів розташований на теплообміннику внутрішнього блоку. Саме він виділяє з повітря, що проходить вільні електрони і іони кисню. Другий контур також знаходиться у внутрішньому блоці і розташований біля дренажного каналу. Він відповідає за вироблення позитивної плазми (іонів водню) з водяної пари.

Принципи роботи холодної плазми

При взаємодії іонів водню і кисню утворюється гідроксидна плазма HO2 . Скомбінований елемент впливає на оболонки грибків, бактерій, вірусів та інших патогенних організмів, присутніх в повітрі кімнати. Він руйнує клітини їх ДНК і таким чином деактивує органіку, не дозволяючи їй розмножуватися і завдавати шкоди. В результаті органічних розшарувань утворюється волога, яка виводиться разом з конденсатом.

Весь механізм очищення можна розділити на наступні етапи:

  1. Блок кондиціонера створює напругу приблизно в 4800 В, при якому виділяються іони водню і кисню;
  2. Іони водню передають власний позитивний заряд частинок, які забруднюють повітря ( «оточують» їх);
  3. Негативно заряджені електрони притягають забруднювачі;
  4. В результаті цього процесу утворюється гідроксидна плазма, яка вступає в реакцію з білковими сполуками в ДНК вірусу або бактерії і руйнує його, утворюючи H2O і O2 - необхідний приміщенню кисень.

Також холодна плазма ефективно розщеплює шкідливі сполуки формальдегідів і ефективно видаляє з приміщення неприємні запахи, наприклад:

  • нікотину;

  • від приготування  страв;

  • побутової хімії.

Подібна система очищення робить холодну плазму найбільш дійовим та універсальним механізмом, завдяки якій відбувається знезараження повітря в приміщенні.

Популярні серії кондиціонерів з холодною плазмою

Холодна плазма або фільтри?

Очищення і знезараження повітря в приміщенні може здійснюватися також за допомогою фільтрів грубої або тонкої очистки.

Фільтр грубої очистки найчастіше працює механічно, тобто великі частки пилу або шерсті домашніх тварин просто осідають на дрібній металій сітці. Такі фільтри не потрібно міняти, але необхідно регулярно пилососити і промивати.

Фільтри тонкого очищення бувають дуже різними:

  • карбонові. Такі очисники виготовлені на основі активованого вугілля. Цей матеріал володіє унікальними адсорбуючими властивостями. Вугільні фільтри можуть вловити і нейтралізувати запахи, аерозольні частинки забруднень і навіть гази (крім чадного). Однак антибактеріальної властивості у них немає. Різновидом вугільного фільтра є цеолітні фільтри. Їх особливість в тому, що вони здатні відновлювати власну працездатність під дією ультрафіолету. Це робить їх багаторазовими, тоді як звичайний карбоновий фільтр потрібно міняти раз в 3-4 місяці.

  • Катехіновий. Фільтр, зроблений з природного антисептика катехіна, який міститься в чайному листі. Катехін позбавляє патогенні організми здатності закріпитися на здоровій клітини, нейтралізуючи таким чином до 98% вірусів і бактерій. Максимальний термін служби такого очисника - півроку.

  • Фільтр на основі Васабі. Для очищення повітря використовуються бактерицидні властивості японської рослини.

  • Фільтри на іонах срібла. Ці очисники - одні з найбільш дієвих. Володіючи антибактеріальним ефектом, срібло здатне на ефективне знезараження повітря в приміщенні і усунення запахів. Однак більше року срібна касета не прослужать.

  • Ультрафіолетові фільтри. Очищають повітря від бактерій за допомогою УФ-променів, при цьому вбиваючи до 85% шкідливих організмів.

  • Електростатичні фільтри. Притягують мікрочастинки пилу за рахунок електростатичного поля, створеного слабкою напругою, яка надходить на фільтр. Такі очисники ефективні проти забруднень повітря, проте не здатні впоратися з патогенною мікрофлорою без бактерицидних доповнень, наприклад, катехіна або іонів срібла.

Знезараження повітря в приміщенні: переваги холодної плазми

кондиціонер C&H з  холодною плазмою

У порівнянні з перерахованими фільтрами холодна плазма має істотні переваги:

  • Плазмовий блок не вимагає установки додаткових знезаражувальних фільтрів. Він виконує одночасно і антисептичну, і очищувальну функцію. Тоді як більшість перерахованих фільтрів повноцінно працюють тільки в зв'язці.

  • Блок холодної плазми не вимагає заміни або періодичного очищення. Крім того, плазмовий очищувач перешкоджає появі патогенної мікрофлори всередині блоку кондиціонера. Адже, на відміну від фільтрів, розташованих під передньою панеллю, електромагнітні контури вшиті безпосередньо в теплообмінник.

  • Не утворює магнітного поля, яке могло б негативно позначитися на роботі побутової техніки.

  • Плазмовий фільтр додатково насичує повітря в приміщенні іонами кисню, в той час як інші очисники не впораються з цим завданням, якщо в спліт-системі не передбачена спеціальна функція підмішування свіжого повітря.

  • За рахунок тяжіння частинок холодна плазма перешкоджає осіданню побутового пилу, квіткового пилку та інших небажаних компонентів на меблі, стіни, стелю. З раніше описаних фільтрів притягаючою властивістю може похвалитися тільки електростатичний, який знову ж таки потребує антибактеріальних допоміжних очисників.

  • Швидке знезараження повітря в приміщенні. Плазмовий фільтр здатний знешкодити до 95-99% згубних мікроорганізмів вже через півгодини після включення спліт-системи. Для порівняння, у катехинового фільтра бактерицидна потужність приблизно така ж, проте його експозиція становить 5-6 годин.

  • Зі збільшенням терміну експлуатації холодна плазма не втрачає ефективності. Тоді як звичайні фільтри, які формально ще можуть використовуватися, виконують свою роботу набагато менш якісно, ніж робили це на момент установки.

Кому особливо необхідно знезараження повітря за допомогою холодної плазми

Зрозуміло, чисте повітря потрібно всім. Але є кілька категорій користувачів, яким холодна плазма буде особливо корисна. В першу чергу до них можна віднести:

  1. Сім'ї, де є маленькі діти. Немовлята особливо уразливі для дії мікробів, тому що їх імунна система ще не сформована до кінця.
  2. Плазмовий фільтр також послужить хорошу службу власникам домашніх тварин. Він ефективно очистить повітря в будинку або в квартирі не тільки від частинок вовни і епітелію улюбленців, а й від кліщів.
  3. Незамінним такий очисник повітря стане для астматиків і тих, хто схильний до виникнення алергічних реакцій на велику кількість збудників. Холодна плазма успішно нейтралізує більшість побутових алергенів.

Але навіть тим, хто не належить до перерахованих категорій, варто задуматися про установку кондиціонера з плазмовим фільтром. Адже основна його функція саме антисептична. Знезараження повітря в офісі або житловому приміщенні - відмінний спосіб перешкодити поширенню захворювань. Що передаються повітряно-крапельним шляхом. До них відносяться:

  • ГРЗ;

  • ГРВІ;

  • Грип;

  • Кір;

  • Вітрянка;

  • ТОРС.

Звичайно, стовідсоткового захисту жоден повітряний фільтр не забезпечить, але підстрахуватися в сезон поширення респіраторних захворювань зайвим не буде. А постійна киснева підживлення, яку забезпечує холодна плазма, знизить ризик головних болів, пов'язаних з гіпоксією.

Інші корисні опції кондиціонерів з холодною плазмою

На ринку представлені моделі з найрізноманітнішим набором функцій. До найбільш поширених опцій спліт-систем можна віднести:

  • Функцію осушення або зволоження, яка для здоров'я так само важлива, як і знезараження повітря в приміщенні.

  • Вентиляція. На додаток до холодної плазмі в деяких моделях передбачена можливість штучної циркуляції повітряних потоків, при цьому температура залишається колишньою.

  • Підмішування свіжого повітря. Власникам плазмового фільтра, який синтезує іони кисню, з функцією підмішування забезпечений подвійний його приток.

Як вибрати кондиціонер

кондиціонер з  холодною плазмою

Знезараження повітря в приміщенні за допомогою спліт-системи - можливість, безсумнівно, корисна, але не першочергове для неї. Вибираючи кондиціонер, варто орієнтуватися не тільки на цей параметр. Щоб робота кліматичної установки була максимально ефективною, а покупка вас повністю задовольняла, слід дивитися на:

Потужність агрегату

Перш ніж дивитися на цей показник, потрібно знати, чим відрізняється потужність, яку виробляє кондиціонер на обігрів і охолодження, і потужність, яку він споживає. Так, для вироблення 3 кВт, які дозволять обігріти/остудити кімнату, потрібен всього 1 кВт електроенергії.

Вивчаючи характеристики спліт-системи, слід виробляти розрахунок необхідної потужності, виходячи з показників кіловат на обігрів/охолодження. Приблизна формула, по якій обчислюється необхідний показники потужності, площа приміщення, розділена на десять. Тобто, щоб кондиціонувати кімнату площею 23 м2 , потрібна потужність, що виробляється 2,3 кВт. При розрахунку також враховується:

  1. Передбачувана щільність людей на кондиціонер та метраж;
  2. Розташування приміщення щодо сонця.

Помилка в розрахунках чревата тим, що занадто велика потужність кондиціонеру змусить спліт-систему витрачати енергію вхолосту, а нестача кіловат зробить процес кондиціонування малоефективним і призведе до швидкого зносу кліматичної установки. Тому розрахунок необхідних коефіцієнтів краще довірити професіоналу, так само, як і монтаж кондиціонера.

Інвертування і старт-стоп-система

Кондиціонери, які пропонують знезараження повітря в приміщенні, можуть бути інверторними або оснащеними старт-стоп-системою.

Компресор інверторної спліт-системи при її запуску працює на підвищених обертах, поки не доб'ється заданого в настройках температури. Як тільки оптимальна температура досягнута, кондиціонер переходить в економ-режим і частота обертань падає. Показник зростає знову, коли температурна позначка відхиляється від необхідної на кілька градусів. Інвертування дозволяє заощадити до 30-60% електроенергії і продовжити термін служби компресора.

У кондиціонерах без інвертора після досягнення певної температури компресор не сповільнюється, а просто вимикається. Через постійні пускові процеси він швидше виводиться з ладу, ніж інверторна установка.

Кондиціонери від Холод Сервіс: приємне поєднання якості і ціни

Купівля і установка кондиціонерів в Холод Сервіс забезпечить клієнтам широкий вибір обладнання від провідних світових виробників кліматичної техніки, таких, як Cooper & Hunter, LG, Panasonic і інших.

Також покупці отримають гарантію на товар і якісне постмонтажное обслуговування кліматичних систем.

Варто пам'ятати: знезаражуючі кондиціонери - це лише ланка в  сукупності усіх елементів що сприяють зменшенню шансів розповсюдження бактерій та вірусів. Тому варто не забувати про правила особистої гігєни, вологе прибирання приміщень з дезинфікуючими розчинами тощо